کوتاه در مورد س. رضا موحدی:

سید رضا موحدی(The Riza)  از سال 1379 فعالیت خود را در زمینه طراحی وب سایت آغاز کرد. طی سالهای اخیرآثار ایشان در صدها گالری برتر وب دنیا همچون Cool Homepages, CSS Mania, Web Design Gallery: به نمایش در آمده و همچنین در کتاب Web Design Index وب سایت ذفری به عنوان اثر صدم از پانصد اثر سال 2007 انتخاب و منتشر شده است.وب سایت ذفری توسط ویکی پدیا فارسی به عنوان سایت برتر فلش از یک طراح ایرانی معرفی و مقاله ای در این زمینه در

Iranian Developers منتشر شده است.  

برخی از آثار وی:

www.zafre.com

 www.theriza.com

 www.websmarty.com

 www.urbansteelme.com

 بعنوان یکمین سئوال کمی از سوابق حرفه ای خود و اینکه چطور طراحی وب را بعنوان شغل حرفه ای خود انتخاب کردید، بگویید؟ قبل از ورود به بازارهای خارجی در زمینه طراحی وب سایت، مدت 8 سال در شرکت و استدیوهای مختلف فعالیت کرده ام. مثل خیلی های دیگر از نوع کارهای انجام شده راضی نبودم، بیشتر اوقات کارهای به سمت کاملا تجاری سوق داده می شد. و بار هنری به صفر می رسید اما با خروج از بازار طراحی وب ایران این روند را تغییر دادم. در مورد شروع فعالیتم  باید عرض کنم به علت مشکلات مالی پدرم در دوران دبیرستان بطور نیمه وقت کار اپراتوری انجام می دادم در همان شرکت کلاسی برگزار شد برای طراحی سایت شرکت و من در آن کلاس با مقدمات طراحی وب آشنا شدم.

سهم تحصیلات آکادمیک در مسیر حرفه ای شدن چقدر است و همچنین دانش تجربی چقدر در این مسیر می تواند راهگشا و موثر باشد؟
تجربه در تمام فیلد های کاری مهم است اما در حال حاضر مطالعات بروز بهترین منبع برای پیشرفت در این مسیر است. تمام طراحانی که فقط بر تجربه تکیه می کنند در این مسیر ایست کرده اند و فقط در حال تکرار آثار قبلی خود هستند. گاهی اوقات با طراحانی آشنا می شوم که فقط 3 یا 4 سال تجربه دارند اما آثارشان بسیار قوی و همراه با ایده نوین پیاده سازی شده اند. برای مطالعه بهترین منبع اینترنت و کتب بروز طراحی دیجیتال است از جمله کتاب هایی که بنظره من بهترین های برای پیشرفت آکادمیک من بوده اند می توانم از   Principle of best web design, Smashing Book, CSS Mastery, Do not make me   think نام ببرم.

نقش طراحی گرافیک در طراحی و به ثمر رساندن یک اثر مجازی در فضای وب چقدر است؟ 
به نظرم طراحی وب سایت تعامل هنر و تکنولوژیست و طراحی گرافیک پایه و اساس طراحی وب سایت است. بهترین طراحان وب دنیا، تاریخچه طراحی گرافیک هم داشته اند. اما طراحی گرافیک که در
فیلد چاپ مورد استفاده قرار می گیرد برای طراحی یک وب سایت و علت آن این است که طراحی وب سایت برای استفاده مخاطب ایجاد می شود و مخاطب با استفاده از موس با اثر ارتباط دارد ولی در چاپ مخاطب اثر فقط از طریق دیدن و مطالعه کردن با اثر ارتباط بر قرار می کند. بنابراین باید طراح وب حتما دانش ساخت محصول را دارا باشد تا بتواند وب سایت را کاربردی ایجاد کند.

 

پارامترهای موثر در تولید یک اثر موفق چیست؟ بیشتر آثار موفق دارای فاکتورهایی همچون : ایده، هدف اثر و تفاوت بوده اند. اینها فاکتور های یک اثر عالی و موفق را تشکیل می دهند.

 

 

آیا طراحان وب همچون طراحان گرافیک صاحب انجمن یا سندیکایی هستند و اگر هستند این انجمن به چند درصد از نیازهای اعضاء پاسخ مثبت می دهد؟

 

متاسفانه در ایران هیچ انجمن رسمی یا حتی کوچک برای طراحان وب، وجود ندارد ولی درآمریکا و اروپا سندیکاهای معتبری برای طراحان وب وجود دارد که این امر باعث پیشرفت سطح این فیلد در خارج از ایران شده است.

 

 

 

طراحی وب ایران چقدر همسو با سطوح جهانی بوده و آینده این حرفه ی نوپا را چطور می بینید؟

 

در حال حاضر وب سایت بعد از نام و لوگوی یک شرکت یا موسسه دارای اولویت است پس آینده این حرفه با وجود پتانسیل بالا در دنیا بسیار روشن است، اما در ایران استاندارها بعلت نبود نیاز و یا رقابت کیفیتی نه قیمتی بسیار کم و بیشتر اوقات نادیده گرفته می شوند وتا زمانی که مشتریان این حرفه ملاک را بر قیمت بگذارند. مقایسه سطح کارهای ایرانی با خارجی غیر ممکن است.

 

 

به نظر شما پدر وب دنیا کیست؟
تیم برنز لی ((Tim Berners-Lee پدر و مخترع وب دنیاست اما در حال حاضر اساتید این رشته افرادی چون جفری زلدمن، نیک لا و... هستند.  
آیا نمایشگاهی برای عرضه آثار و همچنین تبادل اطلاعات و یافته ها در این زمینه در کشور برپا می شود؟ مواردی در این زمینه بوده اند امابه علت حضور نداشتن بهترین های این حرفه عموما بدون نتیجه خوب پایان یافته اند.


به نظر شما خودتان بیشتر در زمینه وب ( برنامه نویسی ) توفیق یافته اید یا در زمینه دیزاین؟
این دو زمینه برای من بطور مساوات بوده اما موفقیت های اصلی را مدیون طراحی هستم و بدون طراحی خوب و متفاوت هیچ گاه نمی توانستم در گالری های جهانی و یا بازار اروپا نماینده خوبی برای طراحان ایرانی باشم.


چون صرفا طراحی وب حرفه ای تجاری است آیا می توان طراحان وب را در زمره هنرمندان دسته بندی کرد؟

بله، طراحی یک وب سایت تماما به روش طراحی گرافیکی انجام می شود و از مفهوم، ترسیم اولیه و اجرا تشکیل شده. بارها برای طراحی یک وب سایت جلسات تبادل ایدهBrainstorming  درنظر گرفته میشود و نتیجه تمام این تلاش ها با یک اثر وبی در اینترنت نمایش داده می شود. متاسفانه در ایران معدود طراحانی تمام این مراحل را برای طراحی یک وب سایت دنبال می کنند که نتیجه آن تفاوت وب های خارجی با عموم وب های ایرانیست .


ارتباط شما با طراحان گرافیک چگونه است؟ آیا با گرافیست ها میانه ای دارید؟

با طراحانی که تا به حال برخورد داشته ام بیشتر اوقات نتیجه مثبتی داشته است و همیشه اطلاعاتی برای ردوبدل کردن وجود داشته.


بعنوان آخرین سئوال: مسیر موفقیت از کجا گذر می کند و در کجا خاتمه می یابد؟

پایانی برای موفقیت در این زمینه کاری نمی بینم شاید اگر اینترنت در ایران کاملا قطع شود! موفقیت در این زمینه به پایان می رسد. اما بهتر ین راه را در خروج از پیله تکبر که گاهی طراحان به آن دچار می شوند می دانم و تا زمانی که غروری در کار نباشد یک طراحی مسیر ترقی را طی می کند.

با تشکر از شما