جمعه و شنبه 6 و 7 بهمنماه 1391 – آموزشگاه آزاد هنرهای تجسمی ویژه
مدرس: دکتر ناصر فکوهی؛ دانشیار انسانشناسی دانشگاه تهران
سردبیر مجله علمی پژوهشی پژوهشهای انسانشناسی ایران - دانشگاه تهران
رئیس پیشین گروه انسانشناسی هنر فرهنگستان هنر
عضو مؤسس و رئیس پیشین انجمن انسانشناسی ایران
عضو پیشین هیئت مدیره انجمن جامعه شناسی ایران و مدیر کنونی گروههای فرهنگ و جامعه و زبان در این انجمن
http://www. anthropology.ir
http://fa.wikipedia.org/wiki/ناصر_فکوهی
«خانه هنرهای شهری» با همکاری انسانشناسی و فرهنگ و آموزشگاه آزاد هنرهای تجسمی ویژه، چهارمین کارگاه از مجموعه کارگاههای انسانشناسی، هنر و ادبیات را با موضوع «انسان شناسی طراحی گرافیک و رنگ» برگزار میکند. سه کارگاه نخست شامل انسانشناسی و هنر (مباحث عمومی)، انسانشناسی و سینما (با تاکید بر آثار استنلی کوبریک) و انسانشناسی و معماری بودند که در ماههای خرداد، و مهر (تکرار کارگاه نخست) و آبان و آذر 1391 برگزار شدند. کارگاه اخیر به دلیل تعطیلات، در ابتدای بهمنماه تشکیل میشود.
هدف از این کارگاه ارائه چشماندازی از مباحث انسان شناسی در رابطه با مفاهیم رنگ (در معنای محلی و جهان شمول آن)، طراحی در قالبهای سنتی و مدرن و گرافیک به مثابه تألیفی فرهنگی با ذکر و تحلیل مصادیق بسیار زیادی از هنر باستانی و مدرن است. در این کارگاه تلاش میشود مخاطبان با تأثیر متقابلی که فرهنگ ها با موضوع رنگ و طراحی دارند، چگونگی تولید و مصرف و قرائت هنر و به ویژه رنگ و طرح، در فرهنگهای مختلف آشنا شوند، موضوعهایی چون درک از مفاهیم رنگ و طراحی و کاربردهای آنها چه در چشم اندازهای تاریخی و جوامع باستانی و سنتی و پیرامونی و چه در جهان امروز در موقعیتهای مختلف اجتماعی از مسائل دیگری است که در این کارگاه به آنها پرداخته میشود. مخاطبان میتوانند در طیف گسترده ای از دانشجویان تا علاقه مندان حرفه ای باشند که با مشارکت خود بر غنای مباحث بیفزایند و به ویژه امکان همکاری های آتی بین رشته ای را فراهم کنند.
برنامه کارگاه انسانشناسی طراحی گرافیک و رنگ
روز اول: مقدمه عمومی درباره انسان شناسی فرهنگی، انسانشناسی تصویر و بازنمودهای تصویری
جلسه اول: معرفی مختصر انسانشناسی، انسانشناسی هنر، انسانشناسی تصویری و مفهوم بازنمودهای تصویری، رنگ، طرح و گرافیک در انسانشناسی. ( 11 – 12:45)
تنفس (12:45- 13:30)
جلسه دوم: تحلیل زبانشناختی، نشانهشناختی و نمادشناختی مفهوم رنگ و طراحی در انسانشناسی با اشارة عمومی به اشکال گوناگون مورد مطالعه در انسانشناسی: سنگ نگاره ها، هنر بدن، تصاویر، گرافیسم، کاریکاتور و غیره (13:30-14:45)
تنفس(14:45- 15)
جلسه سوم: تحلیل انسان شناختی نمونهها: فلسفه نگارههای جنیس کارراس (Genis Carreras)؛ بازنمود شهرهای بزرگ در کارتپستالها (15-16:45)
تنفس (16:45-17)
جلسه چهارم: تحلیل انسانشناختی نمونهها: گرافیسم لوگوها و طراحی جلد کتاب در ایران و سایر کشورها (17- 18:45)
روز دوم: انسانشناسی رنگ، گرافیک و بدن
جلسه پنجم: هنر بدنی: بدن به مثابه رسانه و مفاهیم فرهنگی آن در نظامهای شناختی گوناگون ( 11 – 12:45)
تنفس (12:45- 13:30)
جلسه ششم: بررسی هنر بدنی آمریکای پیش از کلمب: رنگ، گرافیسم و ساخت جواهرات: هنر آزتک و سرخپوستان (13:30-14:45)
تنفس: (14:45- 15)
جلسه هفتم: بررسی هنر بدنی استرالیا: رنگ، گرافیسم و ساخت نقابها (15-16:45)
تنفس(16:45-17)
جلسه هشتم: بررسی هنر تغییر بدن: خال کوبی، دگرگونی و تزئین بدن در سنتهای غربی (اروپا و امریکا) و شرق (هندوستان و افریقا) (17- 18:45)
تنفس (18:45-19)
جلسه نهم: نتیجه گیری و چشم اندازهای روابط میان انسانشناسی و گرافیسم (19- 19:3)